2008-08-03

Ystad

Det går lätt och bra att parkera i hamnen och sen gå Hamngatan upp. Då kommer man direkt till Stora torget.
Börjar på Lilla Strandgatan 2, där lillasyster lärde sig gå.
Fönstren till leksaksaffären i hörnet mot Lilla Strandgatan finns också kvar men nu är där restaturang.
Krukmakaren ligger diagonalt från Lilla Strandgatan över torget på Garvaregränd 2. Lena Palmgren som håller igång verksamheten idag är svärdotter till Sven Palmgren som startade Ystads krukmakeri 1950. http://www.kiy.se/lena.htm När jag kommer in, känner jag genast igen mig och får veta att det verkligen är så att drejskivorna som besökare får använda är desamma som då jag var liten och även när jag sen var här med mina egna barn.Det är öppet under juli månad och onsdagar och torsdagar mellan 14.00 – 17.00 får man dreja för 50 kr. Man kan inte bränna och få skickat som förr, men man kan ta med sig sitt alster hem.
Från torget med Mariakyrkan går man gågatan, Stora Östergatan ner. Efter första huset går en väg in till vänster som heter Snedgränd, vik sedan av till vänster vid dess slut så kommer man fram till Bäckahästen. Där ska man äta eller fika, det hör till.
Nu är man nära klostret. På baksidan av klostret finns klosterträdgården. http://www.klostret.ystad.se/
Vi går förbi fågeldammen och sen tillbaka till Stora Östergatan. En bit ner på höger sida finns Ystads äldsta korsvirkeshus och i det huset har någon i släkten bott eller har han kanske t om ägt huset. Det har alltid varit en bank där i modern tid och det är det nu också. Tittar in på den fina gården från tvärgatan Pilgränd.
Nästa dag går vi från klostret och dammen via Lilla Klostergatan och Västra Vallgatan mot parken. Det ligger en grillkiosk där som heter Norreportskiosken och där börjar parken. Vi följer ån fram till Norra Promenadens café och restaurang och där står han, den lilla skomakarpojken med sin stövel i handen som det droppar vatten ur. Han står där i en cirkel av ormbunkar, de ormbunkar som vi brukar kalla "pappas ormbunkar". Skulpturen är skänkt av grosshandlare Schultz och den kom på plats 1918. När min pappa Patrik var liten och bodde i Ystad, tyckte han så mycket om den skulpturen.
Vi var också till Åbergs trädgård några kilometer utanför Ystad. Väl värt ett besök
http://www.abergsgarden.nu/ . Jag köpte en planta kaukasisk förgätmigej. Egentligen var det stockrosor jag ville fråga om. Lena på plantskolan berättade varför man förr odlade stockrosorna så nära väggen. Det var förstås för att det var vackert men också för att dränera runt huset. Stockrosorna kräver mycket vatten och mycket näring. De har djupa rötter, så om man försöker gräva upp en etablerad planta så klarar den därför oftast inte det.
På Butik Tilde, http://www.butiktilde.net/ köpte jag en handduk med Ystadsmotiv. Motivet är nytt och mycket fint i mina ögon.

Inga kommentarer: