2008-08-03

Ales stenar

Sommarvärme i Ystad sandskog. Vi gör en utflykt till Kåseberga, besöker hamnen och äter lunch där. Sen tar vi oss upp till Ales stenar. Utsikten är vidunderlig.
Precis som vi kommer gående i sakta mak uppför i värmen från hamnen upp till Ales stenar reser sig en man från sin stol där han sitter under ett solparasoll.
”Då var klockan ett och det var dags för visning igen”. Han kliver iväg med raska steg den bit som är kvar upp till stensättningen och vi får raska på för att hinna med. Häruppe fläktar det skönt och man känner inte av värmen.
Vilken tur vi hade! Om inte tillfälligheterna hade verkat så hade vi inte fått vara med om den här föreläsningen på plats, mitt bland Ales stenar.

Mannnen, Bob Lind, är forskare och berättar om de nya rönen, endast ett år gamla. Ales stenar är ingen kultplats, det är en klocka, en solkalender. http://www.alesstenar.com/
Vi fick en demonstration på detta. ”Nu är klockan ett, alltså tolv normaltid och här ser ni hur solen faller in….”
Vi går därifrån lite uppfyllda och omtumlade av historiens vingslag och forskningens insatser.
Av en ren händelse kommer vi så precis och får därför vi veta så mycket om Ales stenar och den senaste forskningen som ändrar mycket av det man tidigare trodde. Ales stenar är inte en gammal offerplats utan en stenbyggning med samma grundmönster som de egyptiska pyramiderna.

Inga kommentarer: